29.07.2009 09:02

Šlo o sebevraždu nebo o vraždu? Komunistický aktivista se zabil skokem z okna

 

Šumperk - Známý mladý komunistický aktivista David Pěcha ze Šumperka spáchal v pondělí 27. července sebevraždu. Skočil z okna panelového domu v Kmochově ulici v Šumperku, na místě byl mrtev.


 

David Pěcha
David Pěcha
Autor: archiv

„Policie okolnosti úmrtí vyšetřuje, ale vzhledem k pozůstalým zemřelého a charakteru případu nebude další informace zveřejňovat,“ uvedl tiskový mluvčí šumperské policie Josef Bednařík. Podle neoficiálních zdrojů se jedná o promyšlenou sebevraždu, mladý muž prý nechal obsáhlý dopis na rozloučenou.

David Pěcha se do podvědomí veřejnosti zapsal jako první člověk po listopadu 1989, který stanul u soudu za šíření idejí komunismu. Pěcha podle tehdejšího vyšetřování policie přispíval do časopisu Pochodeň, tiskového orgánu Komunistické strany Československa - Československé strany práce a spolupracoval s bývalým agentem StB Ludvíkem Zifčákem a také byl předsedou již ilegální organizace Komunistická mládež Československa v Šumperku.

Obžaloba za pomluvu

V září 2001 byl obžalován za pomluvu jako šéfredaktor extrémně levicového listu Nové Bruntálsko a posléze ho šumperský okresní soud odsoudil za pomluvu bývalého agenta Bezpečnostní informační služby Vladimíra Hučína k půlročnímu podmíněnému trestu odnětí svobody.

Tehdy se jednalo o velmi složitou kauzu, při které se příznivci jak „agenta“ Hučína, tak aktivisty Pěchy nevešli do žádné šumperské soudní jednací místnosti a tak alespoň s transparenty postávali před budovou soudu.

David Pěcha je kromě jiného autorem článků na internetovém serveru Britské listy, kde zhodnotil svou minulost a především se vyznává ke své lásce k filozofii, kterou se zaujetím studoval.

„Jsem stále přesvědčením komunista, i když už nikoli toho ražení jako dříve, a pokud zastává redakce názor, že přinejmenším procesuální, nesubstanční teologie nebo "neteistický" teismus je něco principiálně neslučitelného s komunistickým (neříkám totalitním a neříkám dogmatickým!!) přesvědčením, chápaným jakožto radikální humanismus recipující sociálně dezalienovanou kulturu, jako přesvědčení o nutnosti trvale udržitelného životního způsobu nebo důsledně anti-hybristického paradigmatu ve vztahu k člověku i biosféře a přírodnímu univerzu vůbec, pak já tuto principiální neslučitelnost nezastávám. Kromě toho, s KSČ-ČSSP jsem se rozešel PRÁVĚ proto, že jejich dogmatická zaujatost proti (zdaleka nejen mým!) humanisticko-křesťanským postojům se mi příčila,“ uvádí na internetovém serveru ve svém článku Pěcha.

—————

Zpět